Cortona | Verblijfsformules | Gezinsformule | Verblijfplaats Nunzia | Olijfplukformule | Gastenkamerformule | Een beetje extra... | Ligging

 

Brigitte WYCKHUYSE
et
Luc VAN CAUTER
60-62 Quercia verde,
52 044 -  Cortona (AR)
Tél +39 338 88 32 363

querciaverde@hotmail.com

Dernière révision:
13/06/10

Cortona

Cortona is een van de oudste steden van Italië. Volgens Titus Livius is zij “la mamma di Troia e la nonna di Roma” (de moeder van Troje en de grootmoeder van Rome). Dardano, die in Cortona geboren zou zijn uit de liefde van Jupiter voor Electra, de dochter van Atlantis, verliet Cortona immers om Troje te stichten waaruit Eneas later zou wegvluchten om Rome te stichten.

In Cortona bracht Ulyssis zijn laatste dagen door en zijn as werd er na zijn dood ook rondgestrooid.

Cortona was een van de twaalf steden van de Etruskische Confederatie.

Dat op het grondgebied van Cortona werd de slag om Trasimeno geleverd op 23 juni 217 voor Christus bewijzen de toponimische overblijfselen (Ossaia,…).
Hannibal versloeg in die strijd de consul Flaminius en liep daarna Rome bijna onder de voet.

Cortona is de geboorteplaats van broeder Elie, de stichter van de Fransiskanenorde, die later de basiliek van Assisi zou bouwen. De heilige Franciscus verbleef vaak lange tijd in Cortona en hij stelde in het klooster van Le Celle (zie foto) zelfs zijn testament op.

Verder is Cortona de geboortestad van Luca Signorelli, een van de XV-eeuwse meesters, van Pietro Berettini (Barok), die beter gekend is onder de naam Pierre di Cortona, en van de hedendaagse Severini.

In de stad vind je onder meer sporen terug van Fra Angelico (Maria-Boodschap) en van Vasari (Maria Nuova).

De stad is een omweg waard omwille van haar middeleeuwse wijken, haar kerken (meer dan 27 binnen de muren) en gevels, haar abdijen en zijn omliggende platteland. De gemeente Cortona, die in oppervlakte de vierde grootste van Europa zou zijn, strekt zich uit over zowel de valleien als de bergen.

Cortona is een onvervalst toeristisch centrum, want vijftien procent van het wereldkunstpatrimonium bevindt zich in een straal van 150 kilometer rond deze stad.

Voor meer info: Cortonaweb

Meer inlichtingen ? Ons contacteren ?
querciaverde@hotmail.com